Sluis Oostmahorn

Sinds het voorjaar van 2022 is Sluis Oostmahorn in gebruik. De nieuwe sluis naast vakantiepark Esonstad nabij het Lauwersmeer is gereed. Passanten mogen de sluis zelf handmatig bedienen. Sluis Oostmahorn is de eerste (of de laatste) halte van de vaarroute Súd Ie tussen Dokkum en het Lauwersmeer waar de afgelopen jaren hard aan is gewerkt!  

Onze collega René Feenstra is al sinds 2018 als projectleider Sluizen vanuit het programmabureau Súd Ie betrokken bij dit prachtige project. Van de eerste plannen en ontwerpen tot aan de uitvoeringsbegeleiding en oplevering aan toe, René heeft het gehele traject meegemaakt.

En het resultaat is prachtig. Een fraaie sluis met aparte vispassage, stalen draaideuren en prachtige drijvende steigers. Daarnaast is er een nieuwe trailerhelling gerealiseerd nabij het aangrenzende parkeerterrein. Een project om trots op te zijn!

En naar eigen zeggen ook een project met de nodige uitdaging erin:

René: “Het uiteindelijke resultaat ziet er heel goed uit, maar je ziet een groot gedeelte van de sluis en de vispassage niet meer. Het grootste gedeelte zit namelijk onder water. Qua locatie is de sluis gesitueerd naast een belangrijke kering van het Wetterskip Fryslân. Tijdens de voorbereiding en uitvoering moesten hier de nodige maatregelen en onderzoeken voor verricht worden. Tot slot grenst de sluis aan vakantiepark Esonstad. Om overlast tijdens de werkzaamheden te voorkomen en te beperken, is tijdens de voorbereiding en uitvoering nauw contact gehouden met het park. Al met al kunnen we terugkijken op een mooi project, waarbij alle partijen en de gebruikers tevreden zijn het met resultaat.”

Meer weten over dit project en de raakvlakken met het gehele Súd Ie Programma: kijk op de website van Gemeente Noardeast-Fryslân: https://www.noardeast-fryslan.nl/sud-ie-en-wetterfront-dokkum

Meer weten over deze en andere sluizen? Of wat FRIS Ingenieurs en René Feenstra voor u kunnen betekenen? Bel René op of kom langs voor een kop koffie!

© 2024 fris ingenieurs